2001

Tentoonstellingen 2001

25 februari t/m 7 april 2001
Jus Juchtmans (BE) - 'Recente schilderijen en trash'

 

8 april t/m 19 mei 2001
Ton van Kints (NL) - Nieuwe werken
Marie-José Hoeboer (NL) 'De tranen van de barok en andere sieraden’

Ton van Kints / Doppo doppo Zimbabwe en het gat tussen arts & crafts.
Het werk van Ton van Kints kenmerkt zich door het zoeken naar een evenwicht tussen de beschadiging en reparatie. Met de decoupeerzaag worden houten panelen in stukken gezaagd, vaak in vloeiende lijnen die doen denken aan een elegante penseelbeweging, soms ruw, rafelig en weerbarstig als een wonde. 
Deze werken worden vervolgens hersteld met allerlei materialen zoals nietjes, plamuur of kleine latjes en leveren in hun gecorrigeerde toestand een nieuwe harmonie en schoonheid op, vergelijkbaar met het geperfectioneerde sullig struikelen van Buster Keaton. De onvolmaaktheid als nieuw evenwicht. In de drie maanden dat van Kints in het kader van een cultureel uitwisselingsprogramma in Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe verbleef werd hij geconfronteerd met de culturele uitingen van het land. De schilderkunst heeft er een korte traditie en kunstenaars worden door de economische omstandigheden gedreven in de richting van de nijverheid. Tegelijkertijd is er een overvloed aan huishoudelijke artikelen, drums en beeldjes van dieren voor de souvenirhandel. Deze objecten, met hun eigen geschiedenis en hun wankele status (is dit nou kunst of niet..) vormden voor van Kints een aantrekkelijk onderzoeksgebied. De Binga baskets, rieten manden uit Binga, vervullen vele functies. Ze worden in het huishouden gebruikt maar hangen ook als decoratieobject (waardoor het gehele motief zichtbaar is) aan de wand. De interesse van Van Kints voor deze manden is evident, de beperkte mogelijkheden van de vlechttechniek (het kruisen van lijnen en overgangen van rond naar vierkant) komen overeen met de beperkingen van het zagen. Terug in Den Haag leveren deze manden naast de door hem net ‘ontdekte’ weeftechnieken van traditioneel Afrikaans textiel meer dan voldoende materiaal op voor een aantal nieuwe werken.

 

Marie-José Hoeboer /De tranen van de barok’ en andere sieraden’

N.T.K.
Ik leg een druppel rode wijn in de binnenkant
van mijn elleboog,
het licht schijnt van rechts.
Vervolgens buig ik langzaam mijn arm;
bij de streep voel ik pas nattigheid,
bij de traan de kou
en terwijl die afglijdt kietelt het.
Dit lukt maar één keer. Op een droge huid.

Marie José Hoeboer maakt eigenzinnige sieraden en gebruikt daarbij de meest uiteenlopende en ongewone materialen die door een precieze toepassing haar werk een maximum aan impact verlenen. Haar werk is conceptueel van aard, stijlvol, technisch perfect en getuigd van en poëtische omgang met de traditie van het sieraad. Het dragen van haar sieraden is een statement, wars van conventionele status, opsmuk en ‘middle of the road’ esthetica. Zo maakte zij ‘Sugar’ een ring met een kubusje opgebouwd uit 650 briljant geslepen diamantjes, gelijkend aan een suikerklontje en een halsketting van gouddraad en gekleurde, porseleinen kralen, een ode aan de welbekende snoepketting. Tegelijkertijd schroomt zij niet een halssieraad te maken als een brede kraag, samengesteld uit verguld metaal en echte snoepjes. De galerie toont ook haar recent ontworpen broche ‘Hit’, een ronde vorm, grotendeels opgebouwd uit kleine cilinders, bij nadere beschouwing een tot 0.45 kaliber uitvergrote munitiedrager van het welbekende klappertjespistool en ‘Slagzin’, een collier van granaten en zilver dat op dwarse wijze aansluit bij de Zeeuwse traditie van rouwsieraden.Haar sieraden zijn het resultaat van een compromisloze visie t.a.v. beelden; helder, gedreven en associatief. Deze houding en mentaliteit maakt dat wij haar objecten graag willen tonen buiten het circuit van de gerenommeerde, in sieraden gespecialiseerde galeries waar zij - met recht — reeds sinds jaren haar kwaliteit heeft bewezen. Marie-José ontving diverse opdrachten waaronder het ontwerp voor de Harriet Freezer ring (Opzij).

 

 

27 mei t/m 7 juli 2001
Ben Sleeuwenhoek (NL)Recente werkenBen Sleeuwenhoek, zonder titel (2000), 120 x 200 cm, olieverf op linnen


 

26 augustus t/m 29 september 2001
Marc Nagtzaam (NL) - 'les ideés vagues dans les images claires', recente tekeningen


Marc Nagtzaam, Zonder titel (Cherry Blossoms) potlood op papier, 18,2 x 25,6 cm

 

7 oktober t/m 10 november 2001
Roel Achterberg (NL) - Schilderijen

 

18 november t/m 22 december 2001
Jus Juchtmans (BE) -  Werken op papier
Marcy Freedman (US)-  'Wallpaintings'
René Korten (NL) - SchilderijenRené Korten, 'Mould' (2001), acryl, collage op masoniet, 140 x 120 cm
 


 


Zaaloverzichten René KortenKUNSTBEURZEN 2001

Februari 2001
ART ROTTERDAM 2001
Cruise Terminal Rotterdam

 

28 april - 1 mei 2001
ART FRANKFURT 2001
Jus Juchtmans (BE), Sybille Pattscheck (DE), Loek Grootjans (NL), Ton van Kints (NL), Marc Nagtzaam


Art Frankfurt

 

5 -10 juni 2001
KUNSTRAI 2001 Amsterdam
Loek Grootjans (NL), Jus Juchtmans (BE), Marc Nagtzaam (NL), Ton van Kints (NL),
Frank Halmans, Ben Sleeuwenhoek (NL)