2002

Tentoonstellingen 2002

13 januari t/m 16 februari 2002
Frank Halmans (NL) - 'Alweer elders',  nieuw en ouder werk + publicatie


 

 



 


Frank Halmans, 'Geen huis, tuin en keukenmeubel' (2002), diverse materialen, ca. 4,5 x 6 m

 


Frank Halmans, 'Geen huis, tuin en keukenmeubel' (2002), diverse materialen, ca. 4,5 x 6 m - detail

 

 

24 februari t/m 6 april 2002
Bernard Heesen (NL) -  'Glazen gewrochten'

 

 

 

14 april t/m 25 mei 2002
Sybille Pattscheck (DE) - Schilderijen (bijenwas/pigmenten) op glas en paneel.
Janpeter Muilwijk (NL) - Tekeningen


Sybille Pattscheck, zaaloverzicht

 

 


Janpeter Muilwijk

 

 

2 juni t/m 6 juli 2002
Dave Meijer (NL) - 'NULPUNT', nieuwe schilderijen

 

 

 

 

 

1 september t/m 5 oktober 2002
Marcel Berlanger (BE) -  'Les petites histoires de la peinture', schilderijen
Iska Jehl (DE) - 'Instructions for happiness', Lambda prints


Marcel Berlanger, 'salix alba tristis' (2002) lakverf op glasvezel, 22,5 x 30 cm
 

Marcel Berlanger
De tentoonstelling ‘Les petites histoires de la peinture’ toont een selectie van recente schilderijen van de Brusselse kunstenaar. Onderstaande twee citaten (tekst Frank Maes) komen uit zijn, in 2001, verschenen publicatie met de gelijknamige titel. "Je kunt de werkelijkheid niet aanraken, wel benaderen. En dat des te meer, naarmate je meer afstandelijke middelen gebruikt. Hoe meer je een systeem van representatie toont, des te sterker het zich tegelijkertijd uitwist. 
Een grote reeks schilderijen, waaronder de treurwilgen, is op een drager van met polyester bedekte glasvezels gemaakt. Het glasvezelweefsel vormt een sterk mechanisch raster. Het representatiesysteem is prominent aanwezig. Je ziet het punt, het raster, het zwart/wit. Als je van dichtbij kijkt, dan zie je de toets, en de boom verdwijnt. Maar neem je opnieuw afstand, dan zie je plots de boom. Het is werkelijk een verschijning. Je komt dichter bij een aanraking met de natuur als je afstand van haar neemt, dan wanneer je zo dicht mogelijk bij haar blijft. Omdat je op die manier bijna de creativiteit van de natuur weet te imiteren. Je vindt processen". "Wilgen zijn bomen die een ruimte creëren, de cipres daarentegen creëert een vorm. Hij is erg antropomorf. Dat kun je ervaren als je ervoor staat. Misschien worden de cipresschilderijen best op de grond geplaatst. De menselijke vorm verdwijnt anderzijds een beetje in de ruimte. Het is als een vlam, het heeft iets opstijgends, opklimmends.
De cipres is bijzonder ambigue. Hij kan bijvoorbeeld fallisch zijn, maar je vindt het ook een vrouwelijk object. Waarom heeft hij een binding met de dood? Je weet het niet. Je haalt de cipressen uit boeken vol geclassificeerde afbeeldingen van stuiken en bomen.Al die soorten hebben een bepaalde vorm, het is als een basistaal. Cézanne stelde dat de hele natuur gemaakt is met kegels, bollen en cilinders. Bovendien is het formaat van de afbeelding telkens bepaald door de vorm van de boom."

 

Iska Jehl
'Instructions for happiness' (naar de gelijknamige, recent verschenen publicatie)
Werken uit de series  'Barbie Forever' en 'Daheim/At Home'

 


Iska Jehl, 'Barbie Forever, Cleveland', 2002, lambdaprint, 95 x 95 cm

 

 


Iska Jehl, 'Barbie Forever, Montreal',  2002, Lamdaprint, 95 x 95 cm
 

Barbie Forever
Voor de meeste meisjes is Barbie een fascinerende pop die functioneert als plaatsvervangster voor het volwassen zijn. Ze belichaamt dat wat het kind later eens wil worden, de mooie vrouw met lange haren, omringt door prachtige kleren en bijbehorende accessoires. Barbie leeft in een ideale wereld met mooie spullen en lieve vrienden. Zo bestaan er voor Barbie ook passende meubels voor het koken, slapen en wonen.Door Barbies woonkamermeubels te fotograferen en deze in de context van glossy meubelcatalogi te plaatsen worden industrieel vervaardigde wensdromen van meisjes verbonden aan die van de volwassenen.

Het is verbazingwekkend dat ze naadloos in elkaar voegen. Cirkelvormig en bollend lijken de beelden geplaatst ‘ onder een glazen stolp’, ‘ achter de deurspion of ‘in een zeepbel’. De ideale wereld ontrukt zich daarmee van de realiteit, wordt aan de randen onscherp en keert terug naar daar waar het vandaan komt, het artificiële.
(tekst Iska Jehl)

 
At Home, Near the woods' , 2001, Lambdaprint, 91 x 157 cm
 

 


At Home, At the Stream', 2001, Lambda Print 91 x 166 cm
 

Daheim/At Home
'My home is my castle' en 'de mens heeft een natuurlijke drang tot nestelen' zijn uitspraken die de elementaire behoefte van de mens tot het bezit van een eigen huis beschrijven. Echter, de verwezenlijking van deze droom hangt af van vele factoren, veelal individuele parameters zoals inkomen, familie en persoonlijke smaak. Er is een complete industrie opgebouwd om aan deze behoefte te voorzien, met keuzemogelijkheden, variërend van utopisch, top klasse ontwerp tot standaard oplossingen. Met name de prefab huizen spelen in dit pseudo individualisme een speciale rol. Zoals bij auto’s kan men alleen die variaties kiezen die standaard zijn opgenomen in de catalogus

In 'Daheim/At Home' combineert Iska Jehl deze pseudo individuele, standaard- idyllische voorgekauwde woonopties (uit bestaande verkoop catalogi) met pastorale landschappen die de meeste consumenten zich niet kunnen veroorloven. De originele landschappen zijn sentimentele, suikerzoete schilderijen van een populaire, Amerikaanse schilder. Door het combineren van de prefab architectuur die individueel en idyllisch pretendeert te zijn met de schilderijen van geïdealiseerde, kitscherige landschappen doet het werk van Iska Jehl een beroep op de toeschouwer om te reflecteren op zijn intentie en doel. Bij de eerste blik op het werk roept het een glimlach op of voelt men zich wat beschaamt. Pas in tweede instantie ziet men het tragische.
(tekst Dr. Robert Hilgers)

 

13 oktober t/m 16 november 2002
Marcel van Eeden (NL) - Nieuwe tekeningen
Florette Dijkstra (NL)  - Tekeningen en schilderijen


Marcel van Eeden, zonder titel (2002), potlood op papier, 19 x 28 cm
 

Marcel van Eeden werkt al jaren aan een indrukwekkend corpus van tekeningen, alle gemaakt naar beeldmateriaal uit de periode vóór 1965; het jaar van zijn geboorte. De onderwerpen lopen uiteen van stadsgezichten, chique interieurs en stemmige café’s tot explosies, abstracte patronen en teksten uit kranten en boeken. Door deze verscheidenheid komt het encyclopedische karakter van zijn werk naar voren. 
Van Eeden wil als het ware de tijd van voor zijn geboorte reconstrueren. Door het natekenen van het oude beeldmateriaal brengt hij de tijd die hij nooit zelf beleefde in zijn macht: hij zet haar letterlijk naar zijn hand.
Aanvankelijk tekende Marcel van Eeden uitsluitend op het formaat 19 x 14 cm, de laatste jaren maakt hij vooral tekeningen van 19 x 28 cm, waardoor de voorstellingen een meer panoramisch karakter hebben. In de tentoonstelling zijn dan ook vooral tekeningen op dit dubbelformaat te zien.
(tekst Maurits van de Laar, 2002)

 

Florette Dijkstra
In de afgelopen jaren werkte Florette Dijkstra voornamelijk aan projecten in beeld en woord over vergeten personen uit de kunstgeschiedenis. Tijdens de zoektochten naar deze personen ontstonden op zichzelf staande schilderijen en tekeningen van de landschappen waarin zij leefden en werkten. 
Een laatste serie tekeningen en schilderijen die het afgelopen jaar is ontstaan, heeft geen enkele relatie meer tot de voorafgaande projecten: het zijn werken die tot stand zijn gekomen tijdens reizen zonder enig 'doel'. 

 


Florette Dijkstra, zonder titel (2002), acryl op linnen, 30 x 40 cm

 

24 november t/m 22 december 2002
'EMULSION' - een project i.s.m.Buro Beeldende Kunst Vlissingen
Klaus Kröger (DE) - Schilderijen
Jus Juchtmans (BE) - Schilderijen
Ton van Kints (NL) - Schilderijen / mixed media

 

KUNSTBEURZEN 2002

27 februari t/m 4 maart 2002 
ART ROTTERDAM, Cruise Terminal Wilhelminakade, Rotterdam
Marc Nagtzaam (NL), Jus Juchtmans (BE), Pentti Sammallahti (FI),
Roel Achterberg (NL) , Marcy Freedman (US)

 

1 mei t/m 6 mei 2002
ART BRUSSELS, Brussels EXPO, Paleizen 3 en 4
Jan van Munster (NL), Marc Nagtzaam (NL), Jus Juchtmans (NL), Loek Grootjans (NL)