Tentoonstellingen

NU 

De galerie is tijdens het inrichten van de nieuwe tentoonstelling gesloten voor het publiek (14-19 oktober)

Op 20 oktober, 15.00 - 18.00 uur starten de presentaties met René Korten en Mark Kramer
U bent van harte welkom, de kunstenaars zijn aanwezig op de opening

 

Er zijn t/m zondag 21 oktober werkzaamheden aan de Ringbrug in Goes
De Ringbrug is dan afgesloten voor alle verkeer. U kunt de omleiding volgen.
U kunt ook de normale route (aangegeven op de contactpagina van deze website) volgen en te kiezen voor parkeren MOLENPLEIN.
In dat geval neemt u bij de stoplichten VOOR de ringbrug de afslag naar rechts.

Parkeren op het Molenplein kost maximaal €. 5,10 (dagtarief)
Via de Sint Maartensbrug (voetgangersbrug) bij de haven bent u in enkele minuten bij de galerie 
 

20 oktober t/m 24 november 2018

René Korten (NL) - 'Moon down here' - nieuwe schilderijen
Mark Kramer (NL) - Installatie & recente werken

 


Mark Kramer, schetsvoorstel installatie in de galerie
 

"Nadat ik vorig jaar in de kamer heb geëxposeerd, ben ik door de galerie in de gelegenheid gesteld om een installatie te maken voor de zaal. Met mijn installaties onderzoek ik het begrip 'leegte' binnen een architectonische context. De installatie bestaat uit rollen (behang) papier die samen een papieren wand vormen op afstand van de gevel. Door de meerdere rollen achter elkaar te hangen ontstaan er coulissen. Het papier is met verschillende diameters geperforeerd. De verschillende perforaties zorgen voor het filteren van het (dag)licht en van het achterliggende beeld, de monumentale kozijnen in de gevel.

Daarnaast toon ik in de galerie een aantal nieuwe werken in behangpapier en gipskarton. Deze werken heb ik gemaakt door meerdere lagen behangpapier en/of gipskarton op elkaar te leggen en te perforeren. Vervolgens heb ik de ontstane perforaties geheel of gedeeltelijk weer opgevuld met restmateriaal en ander vulmengsel. Door deze ogenschijnlijk nutteloze handeling zijn er nieuwe wandreliëfs ontstaan."


Met reliëfs, objecten en site-specifieke installaties onderzoekt beeldend kunstenaar Mark Kramer (1973) begrippen als leegte, lichtheid en verstilling. Zijn werk ontstaat vanuit een fascinatie voor ‘licht en leegte’ en kenmerkt zich door stippellijnen, stippenvelden en stippenruimtes waarmee hij vlakken, vormen en (lege) ruimtes accentueert. Vanaf 2010 werkt hij aan monochrome abstracte composities in paneel of papier, waarbij puntstructuren worden gemaakt door boorperforaties. Door de perforaties in het witte vlak ontstaat er een spel tussen licht en donker. De hoeveelheid gaten, de mate van doorboren en de diepte van het boorgaatje zijn bepalend voor het reliëf. Daarnaast vormen de lagen papier, de afstand van de onderlinge gaatjes, de afstand tussen lijnen en het ritme van een patroon het uiteindelijke beeld. Het is een visueel spel tussen gaten, stippen en lijnen.
Het uiteindelijke beeld en zijn betekenis worden bepaald door; De handeling, het boren, het nutteloze van de handeling. De perforatie, de gelaagdheid van de materie, de diepte, het spel van licht en donker bij meerdere perforaties naast elkaar en de reststof, het boorsel dat als een soort van as overblijft.Mark Kramer, z.t. [018-0611] (2018), perforaties in lagen behangpapier, 23 x 33 cm

 


René Korten, 'Moon down here #1' (2018), acryl op MDF,  90 x 120 cm
 

De menselijke natuur, dat is wat centraal staat in mijn werk. De mens heeft grote invloed op zijn omgeving, cultureel-bepaalde en natuurlijke processen zijn vrijwel niet van elkaar te onderscheiden. Die processen vinden hun weerspiegeling in het maakproces van mijn schilderijen. Uiterst zorgvuldige beslissingen wissel ik af met intuïtieve ingrepen en slechts ten dele beheersbare handelingen. Elk schilderij is resultaat van op elkaar inwerkende krachten.

In essentie gaat mijn werk over verbinden. Ik wil (schilderkunstige) beelden maken waarin verschillen niet worden uitgevlakt, maar waarin betekenisvolle en productieve ontmoetingen van het ogenschijnlijk strijdige centraal staan. Beelden die complex zijn en tegelijk helder ogen. Beelden met een logica die niet benoemd kan worden. Het groeien en bouwen, het vloeien en botsen syncretisch samengebracht.

Enkele nieuwe werken in de tentoonstelling zijn geïnspireerd op een reis die ik in het voorjaar maakte naar het vulkanische eiland Lanzarote. Het grillige en welhaast buitenaardse landschap maakte diepe indruk op me, de schilderijen die daarna ontstonden beelden het landschap niet af maar ze refereren er aan.
 


   
René Korten, 'Spirit Level 51', acryl op MDF, 23,5 x 29 cm
René Korten, 'Spirit Level 52', acryl op MDF, 23,5 x 29 cm