Tentoonstellingen

NU 

26 mei t/m 30 juni
Cor van Dijk (NL) - beelden
René van den Bos (NL) - schilderijen

Kabinet: wisselende selectie van recent in stock genomen werken van verschillende kunstenaars (zie onder)

 


Cor van Dijk, drie beelden in de zaal van de galerie

 
René van den Bos, schilderijen in de zaal 

 

 René van den Bos
'Inside-outside 2018 # 3' (2018), acryl op linnen op paneel, 50 x 40 cm

René van den Bos
Atelieropname - 'Inside-outside' (2018), acryl op linnen op paneel, elk 50 x 40 cm

 

René van den Bos (1959) toont in de galerie een aantal recente schilderijen (olieverf of acrylverf op doek op paneel). Kenmerkend voor zijn werk zijn de 'grids' van minuscule horizontale en verticale lijnen. Van den Bos brengt laag over laag kleur aan waarbij elke volgende laag geschilderd wordt over een tapemasker waarin millimeter dunne lijnen handmatig zijn uitgesneden. Door de rasters ontstaan hoogteverschillen met licht, schaduw en ritme. In zijn schilderijen ervaar je een prachtige spanning tussen de constructief/formele opzet en het werkproces waarbij de handmatigheid afleesbaar is. Zijn werk toont zijn fascinatie voor de grondbeginselen van de schilderkunst.
Lijn, ritme, kleur en vorm geven hem de ruimte deze te benutten zonder anekdotes te  gebruiken.

 


Cor van Dijk
Zonder titel (2014), staal, 40 x 32 x 10 cm

De stalen sculpturen van Cor van Dijk (1952 Pernis) zijn strak en geometrisch van vorm. Het materiaal staal is vanuit de ontwerpfase onlosmakelijk verbonden met de realisatie van het werk.
Van Dijks sculpturen zijn opgebouwd uit losse, precies passende delen van massief staal. Deze delen worden gesneden uit platen staal die variëren in dikte afhankelijk van het te realiseren concept. Door de diktemaat van de staalplaat als een maat in de sculptuur te gebruiken blijft de walshuid, al op het staal aanwezig, intact.

Kijkend naar de sculpturen bewegen de ogen, verspringt de aandacht afwisselend van plaatsen waar de ruimte open is naar de delen die ruimte innemen. De naden tussen de delen zijn belangrijk, aangezien zij maat geven aan de massa en aangeven waar ruimte is en waar niet. De kunstenaar probeert de inwendige ruimte te laten zien, met indelingen, mogelijke ruimtes, de ruimtes tussen de delen en de massiviteit van het staal. Alle afmetingen hebben met elkaar te maken: de sculptuur dankt uiteindelijk haar aanwezigheid aan deze exacte maatvoering en de perfecte aansluiting van de verschillende delen. 
Elk nieuw te realiseren concept tracht de context van het voorgaande werk nader te preciseren. En geeft ook een richting aan, een aanwijzing voor nog te ontwikkelen concepten.

Frontaal hebben de sculpturen een ondubbelzinnig karakter. Maar wanneer zij nader worden bekeken van meerdere kanten verdwijnt deze eenduidigheid, om plaats te maken voor een niet direct te bevatten complexiteit. De naden, die het resultaat zijn van de exact passende losse delen, creëren een zowel twee- als driedimensionale tekening op en door de sculptuur.

Al verkennend en werkend is er een generatief systeem ontstaan waarin iedere evolutie, iedere aanvulling en iedere realisatie een route uitzet en zijn eigen doel nastreeft en het geheel ‘kloppend’ maakt, althans voor dat moment.

Het realiseren van een sculptuur is een lang proces. Een werk kan pas gemaakt worden nadat het ontwerpproces is afgerond en het concept gereed is. Alle afmetingen moeten tot op de laatste millimeter bekend zijn. Ingrijpen tijdens het maakproces of achteraf is bij deze werkwijze niet mogelijk. Dit zet het werkproces onder druk – iets wat Van Dijk als positief ervaart.

De recente sculpturen bestaan uit één deel. De plaats van de open ruimte en de afmetingen hiervan bepalen de afmetingen van het geheel. Dit leidt tot een object waarin massa (materie) en open ruimte nog nauwer met elkaar verbonden zijn. De sculpturen zijn technisch zo uitgevoerd dat er geen nadrukkelijke sporen van bewerking van het staal duidelijk zichtbaar zijn.
Dankzij deze optelsom van de massa, de open ruimte, en de onderlinge verhoudingen van beide, doen Van Dijks verstilde sculpturen een sterk appel op de toeschouwer. (Bron: www.corvandijk.com)

 

Kabinet
Vanaf 26 mei is de kleine ruimte tussen hal en pantry weer in gebruik als 'kabinet'
Hier tonen wij, in een regelmatig wisselende opstelling, een select aantal werken van kunstenaars waarmee samengewerkt wordt
.

Opstelling op 26 mei
Jus Juchtmans (BE), Mary Waters IRL), Dave Meijer (NL), P.B. Van Rossem (BE), Ditty Ketting (NL)Mary Waters (IRL)
Z.t. (dark woman, pink strip), olieverf op linnen, 100 x 85 cm
Jus Juchtmans (BE)
Nr. 20171222 (2017), 50 x 40 cm, acryl op doek

 


Dave Meijer (NL)
Zonder titel (2016), olievef op paneel, 34,5 x 26 cm

 

 


Ditty Ketting
Z.t. # 450 (2017), acryl op linnen, 25 x 25 cm
Foto: Bob Goedewaagen


 

  
P.B. Van Rossem
Z.t. (2018), vinylverf op hout, 14,5 X 8,5 x 5 cm (zijaanzicht en front)